Царевец
Начало Царевец Звук и светлина Галерия Описание Контакти Бг    Eng    Ru    Ro
Царевец
Царевец
крепостта на българските царе
   Влизаме в Царевец - крепостта на българските царе през централния западен вход, защитен с няколко последователно разположени порти. Минаваме през третата, най-внушителната порта, изцяло възстановена и се озоваваме вътре в самата царствена крепост. Пред нас са очертанията на малък жилищен квартал, състоящ се от няколко средновековни къщи. Продължаваме нашата разходка и след малко погледът ни се спира върху една висока антична колона с красив капител, вероятно използвана при градежа на една от многобройните църкви построени на хълма. Вляво от нас се намира възстановената през 1976г. кула, охранявала някога третия вход на крепостта, Малката или Асеновата порта. От двете страни на главната улица са разположени разкрити и възстановени множество основи на средновековни сгради, на няколко църкви и градски манастири, в които е кипял бурен духовен живот през Средновековието. Улицата ни отвежда до Лобната скала – мястото за екзекуциите на осъдените на смърт. Наблизо се намира и известната Балдуинова кула.
   А вечер уникалният аудио-визуален спектакъл "Звук и светлина" пресъздава осезаемо историята на крепостта.
   Видео на Царевец и част от Велико Търново.   
   Един от най-атрактивните и посещавани музеи в старата столица Велико Търново е крепостта “Царевец”. Възстановените крепостни стени и кули, руините на царския дворец, патриаршеския храм, ни напомнят за онова славно време, когато тук е бил политическият, икономическият, религиозният и културен център на средновековната българска държава.
   Разходете се из нашето славно, героично минало.


Снимки на Царевец
        Гледки от Царевец  

Изпратете запитване  |  Велико Търново - старата столица на България                                                                                             Уеб дизайн | SEO